Nyheter


FØR DU KJØPER ELLER IMPORTERER EN VALP

Vi ser for tiden en del uvettig avl i rase og forhastede importer av akita fra utlandet. Av den grunn velger vi i Sunnhetsutvalget å komme med følgende råd:

Å kjøpe valp fra seriøse oppdrettere:

Det er ikke enkelt som ny valpekjøper å finne ut hvordan man skal få tak i en hund, kanskje enda vanskeligere blir det når det er snakk om en så sjelden rase som akita. I Norge er det stort sett bare seriøse oppdrettere, men det er dessverre én på sørlandet som selger valper uten stamtavle, hvor tispen har valper på omtrent hver løpetid og som avler utenfor kennelklubben. Disse legges ut på finn.no med jevne mellomrom.

Disse hundene, selv om de kalles akita, vil defineres som blandingshunder da de er uten stamtavle, de vil falle utenfor avlsprogrammer, helsestatus på foreldredyr er ukjent og de vil være utelukket fra en del høyere premieringer i konkurranser/hundesport.

Vi i Norsk Akita Klubb anbefaler de som er på leting etter et nytt familiemedlem å enten sjekke vår side her på Facebook: "Norsk akita klubb - valpeformidling", ta kontakt direkte med oppdrettere som du finner på vår hjemmeside akita.no eller ta kontakt med vår valpeformidler (informasjon om denne på akita.no). Ikke alle er like flinke til å oppdatere nettsidene sine, så ta gjerne kontakt med oppdrettere direkte for å høre om planer.

Import?

Her finer du også noen fallgroper. Bland annet kan valper averteres med FCI stamtavle. Dette er ikke en valp som er registrert gjennom landets kennelklubb og av den grunn vil den heller ikke kunne registreres her til lands.

Om du tenker på å importere eller har spørsmål om stamtavler, helse, etc. så ta gjerne kontakt med oss i sunnhetsutvalget: Britt eller Ole Christian. En seriøs oppdretter setter seg inn i rasen, rasens linjer og hva som finnes i linjene. En seriøs oppdretter prøver hele tiden å forbedre sitt oppdrett, og avler ifølge rasestandarden.

Vi anbefaler alle som ønsker å importere en Akita fra utlandet, til og med fra våre naboland, om å ta kontakt med SU, da vi har kjennskap om helsestatus og om hvilke oppdrettere man skal være obs på. Det er veldig få ting man kan tenke seg som er søtere enn en akitavalp, men vi anbefaler å kjøpe valp hvor helse, gemytt og utseende er i fokus og regler er fulgt - det er det virkelig verdt å vente på.

Les gjerne også:

"Vil du bli hundeeier" til NKK som er nyttig lesing:

http://viewer.zmags.com/public...

Vis eldre nyheter