Velkommen til Norsk Akita Klubbs
hjemmeside!
Oppdatert 29.05.2020
 

Følg oss på
 
ÅRSMØTE 2020

Nytt årsmøte er satt til 30.08.
Klokkeslett og sted er som tidligere. Kl 12, nebbenes kro på sørgående side.
Siden datoen er endret betyr dette også at dato for å sende inn forslag til kandidater til styreverv er endret til 19.juli. dato for å sende inn saker til årsmøtet er også 19. Juli.
Innkalling med tilhørende papirer vil bli publisert på akita.no og varslet på Facebook når dette foreligger.

Mvh På vegne av styret i NAK Ole Christian
 
Oppfordring fra SU til dere som har planer om at ta et valpekull nå:

Vi er i en vanskelig tid, der økonomi og reiserestriksjoner kan skape utfordringer for oppdrettere og valpekjøpere. Problemer med å få solgt valper pga alle permitterte og oppsagte, utfordringer med sosialisering av valpene og med å finne de riktige valpekjøperne og avlspartnere pga reiserestriksjoner.

Vi ønsker derfor å belyse dette, slik at de som planlegger valpekull, tenker seg nøye om. Man må ha en plan for hvordan ting kan gjennomføres hvis man velger å ha valper i denne perioden vi er inne i nå.

Mye er fortsatt usikkert både i forhold til mennesker og dyr. Det viktigste er å følge oppfordringer og pålegg fra myndighetene.

TA ANSVAR, HOLD AVSTAND OG HOLD UT!
 

akita posten

Gamle nummer av vårt medlemsblad finner dere under fliken "Akita Posten".
 
 

Før du kjøper ELLER IMPORTERER en valp

Vi ser for tiden en del uvettig avl i rase og forhastede importer av akita fra utlandet. Av den grunn velger vi i Sunnhetsutvalget å komme med følgende råd:

Å kjøpe valp fra seriøse oppdrettere: Det er ikke enkelt som ny valpekjøper å finne ut hvordan man skal få tak i en hund, kanskje enda vanskeligere blir det når det er snakk om en så sjelden rase som akita. I Norge er det stort sett bare seriøse oppdrettere, men det er dessverre én på sørlandet som selger valper uten stamtavle, hvor tispen har valper på omtrent hver løpetid og som avler utenfor kennelklubben. Disse legges ut på finn.no med jevne mellomrom.

Disse hundene, selv om de kalles akita, vil defineres som blandingshunder da de er uten stamtavle, de vil falle utenfor avlsprogrammer, helsestatus på foreldredyr er ukjent og de vil være utelukket fra en del høyere premieringer i konkurranser/hundesport.

Vi i Norsk Akita Klubb anbefaler de som er på leting etter et nytt familiemedlem å enten sjekke vår side her på Facebook: "Norsk akita klubb - valpeformidling", ta kontakt direkte med oppdrettere som du finner på vår hjemmeside akita.no eller ta kontakt med vår valpeformidler (informasjon om denne på akita.no). Ikke alle er like flinke til å oppdatere nettsidene sine, så ta gjerne kontakt med oppdrettere direkte for å høre om planer.

Import? Her finer du også noen fallgroper. Bland annet kan valper averteres med FCI stamtavle. Dette er ikke en valp som er registrert gjennom landets kennelklubb og av den grunn vil den heller ikke kunne registreres her til lands. Om du tenker på å importere eller har spørsmål om stamtavler, helse, etc. så ta gjerne kontakt med oss i sunnhetsutvalget: Britt eller Ole Christian.

En seriøs oppdretter setter seg inn i rasen, rasens linjer og hva som finnes i linjene. En seriøs oppdretter prøver hele tiden å forbedre sitt oppdrett, og avler ifølge rasestandarden.

Vi anbefaler alle som ønsker å importere en Akita fra utlandet, til og med fra våre naboland, om å ta kontakt med SU, da vi har kjennskap om helsestatus og om hvilke oppdrettere man skal være obs på.

Det er veldig få ting man kan tenke seg som er søtere enn en akitavalp, men vi anbefaler å kjøpe valp hvor helse, gemytt og utseende er i fokus og regler er fulgt - det er det virkelig verdt å vente på.

Les gjerne også:
"Vil du bli hundeeier" til NKK som er nyttig lesing:
http://viewer.zmags.com/publication/4efcc0a8#/4efcc0a8/1

 

 

http://www.akitapedigree.com/

Akita Pedigree databasen er en hjemmeside som ble laget av croaten Davor Ivic. Databasen er omfattende og det kjøres kontinuerlig back-up på den slik at lagret data ikke skal bli borte.

Den har til hensikt å samle in informasjon om akitaer i hele verden og fokuserer mye på stamtavler, fotos og aner.  Men man kan selv legge in hva man måtte ønske om hunden sin under ”Notes”, f.ek.s hd-status, øyelyst etc.
Man kan gå så langt tilbake som til 9 generasjoner på en hund, og man kan søke seg enda lengre tilbake om man velger et individ langt bak i stamtavlen.

Du kan lage ”testparringer” på hunder i databasen, og du kan nå også avertere valper du har til salgs.

Alle har mulighet til å legge in informasjonen om sine akitaer  og alt man trenger å gjøre for det, er å registrere seg. Alle Akitaer kan registreres, valper, voksne og de som er gått bort.

For å kikke i databasen og søke på akitaer trenger man ikke å være registrert.

Per i dag (10/01-19) er 4799 brukere fra 62 land registrert, og 28171 akitaer er blitt registrert!

Her finner du også akitaene som dannet grunnlaget til den rasen vi har i dag, altså finnes det registrerte akitaer helt tilbake til begynnelsen på 1900-tallet!

Gå in og kikk i databasen og finn ut hvor mye informasjon som egentlig ligger der – du vil helt sikkert bli overrasket! Gløm ikke å registrere deg og din akita om den ikke allerede står der. Gjør den det er det bare å fylle i de opplysningene du vil legge til, etter at du har registrert deg som bruker, samt laste opp et bilde, eller flere, på din hund.

 
IMPORT AV AKITA
Info fra Sunnhetsutvalget


NB! Nye importregler fra 20.september 2017!

For at, i størst mulig mån, prøve å unngå å kjøpe "katta i sekken" når du har tenkt å importere en Akita valp, eller voksen, fra utlandet,
har Sunnhetsutvalget laget noen huskeregler:

1. Sjekk med Mattilsynets hjemmeside om hvilke regelverk som gjelder

2. Sjekk gjerne med SU om de kjenner til den aktuelle oppdretteren og linjene.

3. Spør oppdretteren om avlsdyrene er hd-røntgede og gjerne øyenlyste, samt hvordan tidligere valpekull etter foreldredyrene har utviklet seg, hvordan valpene blir sosialisert, gemytt - lette å håndtere eller ikke.
 

4. Husk å be om "eksport pedigree" fra oppdretter når du har bestemt deg for at du skal ha hunden, slik at den kan registreres i NKK. "FCI registrert" er ikke gyldig for registrering i NKK. NB! Kun hund registrert i NKK kan delta på utstillinger og prøver (slik som lydighet, blodspor mm).
 
5. Gå innom tollen ved returen. I noen tilfeller må du også ha sagt ifra til grenseveterinæren at du kommer med en valp. Sjekke hva som gjelder ved import fra de enkelte land hos Mattilsynet.
 
Har du spørsmål, er Sunnhetsutvalget (SU) behjelpelige (kontaktinfo står på "SU's" side).
Det finnes en del "fallgroper" bak linjene som f.eks. hudlidelsen SA, så det gjelder å være litt orientert. Det finnes beklageligvis ingen garantier mot SA, men vi har opparbeidet oss rimelig god kjennskap til linjene.

Lykke til.

 

Klubbens medlemmer får 10% hos iPet! Kontakt Jane for mer info (e-post)

Dyrebutikk iPet.no


eXTReMe Tracker
 
 
Webdesign: Britt Nyberg